duminică, februarie 28, 2010

Pateu din ficat de gasca

De mult astept eu sa ma laud cu reteta mea de pateu, insa am tot amanat-o, pentru ca am vrut neaparat sa v-o prezint in varianta cu ficat de gasca. Iar ca sa strang materia prima a fost nevoie de un pic de timp si rabdare: cum primeam gasca de la bunica, cum luam ficatelul si il piteam bine in congelator... E drept, unii s-au mai ratacit prin fripturi, altii si-au gasit sfarsitul in tigaita cu ceapa, dar pana la urma am izbutit sa salvez cativa ficatei pe care sa-i preschimb in cel mai savuros pateu pe care l-am mancat vreodata.

Ingrediente

- 6 ficatei de gasca/o tavita de ficatei de pui (de 500 g)
- o ceapa de marime potrivita
- maioneza dintr-un galbenus
- 3-4 linguri de smantana
- putina nucsoara
- 1/2 lingurita de coniac
- sare si piper dupa gust

Mod de preparare. Ficatul se curata de pielite, se spala si se opareste. Se spala din nou si se pune intr-o tigaie impreuna cu ceapa tocata marunt, se adauga o cescuta de apa si se lasa sa fiarba acoperit pana scade apa. Se lasa sa se raceasca si se trece de doua ori prin masina de tocat. Se incorporeaza maioneza si smantana, se adauga putin coniac si se condimenteaza dupa gust cu nucsoara, sare si piper. Se amesteca bine pana se obtine o compozitie omogena (ca sa iasa si mai fina, se poate trece prin sita) si se da la frigider.

Acesta a fost pateul de gasca a carui editie, mult prea limitata :((, s-a devorat in doar cateva minute...

duminică, februarie 07, 2010

Minciunele

Uff, aproape ca uitasem de minciunele... Cum, nu stiti ce sunt minciunelele? Nu se poate sa nu fi gustat vreodata din subtirelele acestea dulci, crocante si uimitor de fragede... E o intreaga poveste cu ele, o poveste frumoasa de Craciun, dar fiindca am iesit de mult din atmosfera sarbatorilor, parca nu mai merge (totusi!)... V-o spun insa la anul, negresit!

Ingrediente

  • 4 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 250 g faina (cat cuprinde)
  • 1 lingurita plina cu otet
  • 1 lingura de zahar
  • un varf de cutit de sare

Se amesteca toate ingredientele indicate, obtinandu-se un aluat nici tare, nici moale.

Aluatul se pune pe masa, se apasa putin cu podul palmei, apoi se intinde cu sucitorul astfel incat sa rezulte o foaie subtire ca lama cutitului, de ~ 1 mm grosime.

Din aceasta foaie se taie cu rotita de patiserie fasii dreptunghiulare, de ~ 2 cm latime si ~ 15-16 cm lungime.

Acestor fasii li se face cate un nod in mijloc, ...

...dupa care se pun intr-un ceaunel si se prajesc in baia de ulei, pana cand sunt bine rumenite.

Se scot cu lingura de spuma si se asaza pe servetele care absorb grasimea.

Se pudreaza cu zahar cat sunt calde.


sâmbătă, februarie 06, 2010

Cornulete fragede cu nuca


Am constatat ca multe dintre gospodine sunt nemultumite atunci cand vine vorba de retetele de cornulete: ba le ies "clei", ba prea nisipoase, ba niste "ghiulele" tari ca piatra. Din fericire, eu n-am avut niciodata motive sa ma plang, deoarece mi-a ramas de la bunica o reteta foarte speciala, cu care ii rasfat mereu pe cei dragi si cu care multi musafiri am mai imbiat. Nu sunt facute dupa o reteta clasica, luata cap-coada dintr-o carte de bucate, ci reprezinta mai curand o adaptare a unei retete de prajituri uscate cu nuca. Mie mi-au indulcit copilaria si nu stiu daca mi-as putea imagina sarbatorile fara ele, cornuletele mele dragi, atat de prietenoase (nu-i asa ca sunt cele mai prietenoase prajiturele?!), gingase si delicate, pline de nuca si ninse cu zahar pudra... Iar cat de bune si fragede sunt va puteti convinge doar incercand reteta ;)

Ingrediente pentru aluat

- 400 g UNT (nu inlocuiti untul cu margarina pentru ca rezultatul nu va mai fi acelasi)
- faina cat cuprinde pentru a obtine un aluat potrivit de moale (in jur de 500-600 g)
- 5 linguri zahar
- 4 galbenusuri

- 1/2 lingurita sare

Pentru umplutura de nuca avem nevoie de:

- ~400-500 g nuca macinata
- cateva linguri de lapte
- zahar dupa gust, in functie de cat de dulce preferati umplutura


Mod de preparare. Se freaca untul spuma cu zaharul, se adauga galbenusurile + sarea + faina si se amesteca toate, iar aluatul obtinut se da la frigider pana a doua zi.

Umplutura. Se pune nuca macinata intr-un castron, se amesteca cu zaharul si se adauga laptele, putin cate putin, pana rezulta o compozitie potrivit de moale, cat sa poata fi intinsa pe foaia de aluat.



Se ia cate o bucata de aluat si se intinde cate o foaie (groasa de 2 mm) care se taie bucati in forma de triunghi, se pune pe partea lata putina umplutura de nuca...



...si se ruleaza apoi catre colt pentru a obtine o semiluna.



Se asaza in tava unsa cu unt si se coc la foc moderat 25-30 de minute.




Se pudreaza cu zahar cat sunt inca caldute (nu fierbinti).